15.11.09

EST / VEST. 20


Vezi aici interviu Mihai Zgondoiu si Aurel Tar / Modernism.ro
articol revista Cultura
ATELIER 030202 este un nou spaţiu de artă contemporană dedicat tinerilor artişti vizuali interesaţi de experiment, concept vizual şi noile media. ATELIER 030202 se află la Sala Nouă a Teatrului de Comedie din Bucureşti, strada Sfânta Vineri nr. 11.
Primul eveniment găzduit de ATELIER 030202 este proiectul EST / VEST. 20, o instalaţie vizuală concepută şi creată de Aurel Tar şi Mihai Zgondoiu, cu aportul unei instalaţii de sunet a lui Florin Tomescu. EST / VEST. 20, celebrează 20 de ani de la Revoluţia Română şi căderea Zidului Berlinului în spaţiul european.
Evenimentul va avea loc pe data de 8 decembrie la ora 19.

Organizatori: Teatrul de Comedie, Clubul UNESCO-Adolescenţii, Euro Culturart
Parteneri: Point contemporary & Atelier 030202
Parteneri media: Modernism, Observator Cultural, 1mp de artă contemporană, Cultura, aLtitudini, TimeOut Bucureşti, Veioza Arte, Plai cu Boi
Sponsori: Cramele Oprisor, La Comedie, Nespresso


“EST / VEST. 20” este proiectul colaborativ realizat de doi artişti vizuali Aurel Tar şi Mihai Zgondoiu, cu aportul unui sound-mix de Florin Tomescu. Cu ocazia aniversării celor 20 de ani de la Revoluţia Română şi de la căderea Zidului Berlinului, “EST / VEST 20” alătură cele două feţe simbolice ale Cortinei de Fier. Călătoriile alegorice ale lui Aurel Tar sunt imagini ale mixajelor identităţilor naţionale în cei douăzeci de ani, iar memoria pierdută a reprezentărilor libertăţii Revoluţiei este recuperată şi resemnificată de Mihai Zgondoiu. Fuziunea vizuală este susţinută de instalaţia de sunet a lui Florin Tomescu ce amestecă sunetele Revoluţiei Române cu cele ale căderii Zidului Berlinului. Dincolo de moda sentimentală a brandului revoluţiei anticomuniste, de artă făcută în folosul comunităţii, ori de condamnarea ei politică, “EST / VEST. 20” este la propriu suspendarea prezentului într-o instalaţie artistică.
Cosmin Năsui curator


20. rEVOLUȚIE? / parte din proiectul EST/VEST. 20

“Proiectul 20. rEVOLUȚIE? reconstituie principalele şabloane vizuale ale Revoluţiei române din 1989. Memoria zidurilor acelor zile de sfârşit ale epocii Ceauşescu a fost acoperită după 20 de ani de tranziţie, de păcură, vopsea şi indiferenţă. Un proiect care propune, reconstituirea primelor graffiti ale revoluţiei române. Sloganuri precum „Libertate”, „Jos Comunismul”, „Victorie”, Deşteaptă-te române”, „Jos Dictatorul” , “Armata e cu noi”, “România liberă”, trebuie să facă parte din memoria noastră vie! Aceste manifeste alături de care s-au jertfit oameni, nu mai au aceeaşi încărcătură emoțională ori sens ca acum 20 de ani. Amintirile ‘89 dispar treptat precum fotografiile voalate. Memoria zidurilor Revoluţiei române este aproape inexistentă, este oarbă.
Cele şapte picturi pe pânză, cu dimensiuni de 150x150 cm, marchează principalele fotograme din ‘89, la care se adaugă sloganuri scrise în limbajul Braille. Sunt frânturi de memorie, instantanee ce simbolizează ieşirea poporului român de sub dominaţia comunistă. Folosirea limbajului Braille aduce o cheie importantă în faţa întrebărilor noastre legate de decembrie ‘89: a fost sau nu a fost rEVOLUȚIE?
Poporul român s-a decimat singur ca într-o luptă de orbi. Speculaţiile cum că ar fi fost o lovitură de stat militară încep să prindă contur la 20 de ani de la tragicele evenimente.”
Mihai Zgondoiu artist vizual


Exit and Transfer Information / parte din proiectul EST/VEST. 20

Se împlinesc 20 de ani de când România a ieşit dintr-o cruntă opresiune. Peisajul cenuşiu al deceniilor de dictatură începe să se coloreze, apar culorile libertăţii.
Deşi a fost o binecuvântare, “libertatea” câștigată într-un mod dramatic în decembrie ’89 a adus în aceşti 20 de ani un sentiment de nesiguranţă şi derută.
Proiectul meu este conceput în spiritul galeriei East Side din Berlin şi îşi propune să vorbească despre întâlnirea naţiunilor.
A fost o euforie de moment sau un sentiment de circumspecţie s-a așezat de la Vest la Est şi de la Nord la Sud, în locul Cortinei de Fier?
Aurel TAR artist vizual